Geert opent met de essentiële boodschap dat zijn preek hem en zijn vrouw persoonlijk heeft gered. Hij benadrukt dat zijn woorden gegrond zijn in de Bijbel, en moedigt luisteraars aan alles te toetsen aan Gods Woord. Het thema van zijn prekenserie is discipelschap en bevrijding: werkelijk leven vanuit gehoorzaamheid, heilig worden en zonde achter je laten – dit leidt volgens hem tot ware vrijheid.
Hij bouwt verder op het vorige onderwerp over bekering, waarin hij uitlegde dat regelmatig omkering, zonde belijden en het vernieuwen van je denken fundamentele sleutels zijn voor geestelijke groei. Vandaag focust hij op de “God van generatiezegens”: God werkt in familie- en generatielijnen. Hij legt uit hoe zegen en vloek via bloedlijnen doorwerken – spiritueel maar steeds vaker ook wetenschappelijk gezien, zoals experimenten met muizen aantonen.
Vervolgens legt Geert uit dat Gods zegen bedoeld is om als familielijn door te gaan (zoals gezien bij Abraham, Isaak, Jakob), en dat dit spirituele kracht en zegen oplevert. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat zonden – vooral hardnekkig, bewuste zondigen – vervorming (ongerechtigheid) creëren die doorwerkt tot de derde of vierde generatie. Maar precies daar ligt de kracht van vergeving: het kruis reinigt niet alleen ons, maar breekt ook generatiestromen van vervorming.
Hij verduidelijkt drie niveaus van zonde in het Hebreeuws: onbewuste misstappen, bewuste rebellie en ongerechtigheid – elk vergevingswaardig, maar met toenemende gevolgen. Door Jezus’ verzoening worden al deze lagen stapsgewijs losgelaten en vernieuwd, zodat we meer op Christus gaan lijken.
Geert verwijst naar tal van Bijbelverhalen (Mozes, Korinthe, David, Daniël, Jozua) waarin zegen of vloek doorwerkt in generaties. Ondanks de kracht van het kruis, moet bevrijding vaak een proces zijn: fases waarin God geleidelijk persoonlijke en familiaire zaken aan het licht brengt. Hij deelt een getuigenis waarin zonde in de voorgeslacht – zoals gierigheid – werd doorbroken, met direct zichtbare zegen als gevolg.
Hij beschrijft drie hoofdzonden uit Handelingen 15: afgoderij/occulte praktijken, geweld/agressie/onvergevingsgezindheid, en seksuele onreinheid; en benadrukt hoe die zonden spirituele banden creëren. Door bewuste bekering kunnen we die breken.
Tot slot nodigt hij de aanwezigen uit voor een avond waarin men in gebed belijdt voor zichzelf en hun voorouders, met een focus op persoonlijke en vertrouwelijke vergeving. Hij benadrukt dat bevrijding niet ongegrond is, maar diep wortelt in het kruis van Christus, dat alles reinigt – onze zonden, familienetwerken en hartsmotieven. Daarmee kan Gods genade zich vrijelijk uitstorten over ons leven en onze kinderen, zelfs nu al in dit leven.